Blogs

Blogs

Online veiligheid tijdens thuiswerken

Thuiswerken is voor steeds meer mensen een realiteit aan het worden in deze COVID-19 crisis. Dit zorgt voor een grote toename in online verkeer, wat helaas niet zonder risico is. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele online veiligheidsrisico’s die kunnen ontstaan bij thuiswerken. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) biedt hiervoor een aantal voorzorgsmaatregelen aan die hierbij kunnen helpen:

 • Het belangrijkste advies is om als organisatie een besloten netwerk te creëren waar medewerkers op kunnen inloggen en van waaruit ze kunnen werken. Dit maakt beveiliging veel makkelijker, omdat op deze manier maar één netwerk beveiligd hoeft te worden, in plaats van meerdere. Dit netwerk vereist wel een zekere capaciteit om genoeg medewerkers te kunnen huisvesten.
   
 • Door het toenemende mailverkeer neemt phishing ook toe. Het is daarom belangrijk om de risico’s extra onder de aandacht te brengen om medewerkers en de organisatie te beschermen tegen ongewenste inmengingen.
   
 • Controleer als organisatie of de door u gebruikte producten/software veilig zijn. De AIVD heeft een aantal producten geëvalueerd die kunnen helpen bij uw informatiebeveiliging en het inrichten van veilig thuiswerken.
   
 • Zorg dat de antivirus software up-to-date is en bij iedereen correct geïnstalleerd/gebruikt wordt.
   
 • Gebruik consequent dezelfde software voor online-vergaderingen en scan deze regelmatig door middel van uw virusscanner.
   
 • Ga verstandig om met e-mailberichten: open geen onbekende bijlagen en klik niet op directe links. Controleer het emailadres van de afzender altijd en waarschuw uw leidinggevende wanneer u dit soort berichten ontvangt.
   
 • Volg de richtlijnen van de organisatie omtrent gebruik van hard- en software. Denk aan gebruik van privé- en randapparatuur en het installeren van applicaties binnen het besloten netwerk van uw organisatie.

Belangrijk om te weten is dat het wordt afgeraden om vanuit een openbaar Wifi-netwerk in te loggen op het netwerk van de organisatie. Het is begrijpelijk dat mensen die de hele dag thuis werken even een koffietentje of caféetje opzoeken om in een andere locatie te werken of om de sociale batterij op te laden. Dergelijke openbare netwerken precies dat: openbaar toegankelijk, wat betekent dat het voor cybercriminelen erg gemakkelijk is om bij bedrijfsinformatie te komen.

Een gezonde online werkomgeving bij uzelf. Organisaties moeten werknemers daarom voldoende informeren over wat wel en niet gedeeld en/of gebruikt mag worden en controleren of iedereen hier voldoende van op de hoogte is, maar de online gezondheid is nog niet de fysieke gezondheid. Vergeet deze verantwoordelijkheden niet.

Wilt u meer weten over hoe u uzelf of uw organisatie kunt ondersteunen in een veilige terugkeer naar de werkplek? Of wilt u gecertificeerde persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen? Bekijk dan StrijdCorona.nl, of neem met mij, Robin Louise Beijer, Head of Operations, Medical Supply Platform, StrijdCorona.nl, contact op. Email: r.l.beijer@utwente.nl

00

Meer blog bijdragen

thumbnail
thumbnail

0 Reacties